Eko oferta

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktów ekologicznych dostępnych w naszym gospodarstwie.
Poniższe owoce, warzywa i zioła uprawiamy corocznie w naszym gospodarstwie. Niektóre produkty są dostępne okazjonalnie, gdy mamy nadwyżki plonów.
Co roku w naszej ofercie są również dostępne dynie ozdobne: BabyBoo, Sweet Dumpling, Sweetie Pie i inne ciekawe egzemplarze 🙂
Oferujemy możliwość zakupu SEZONOWO przez Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/Zielony_Sad
Zapraszamy!
![]() | Jabłka odmiany Gold Milenium ekologiczne, uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez herbicydów. Nowy sad założony w 2019 roku, od nasadzenia prowadzone w sposób ekologiczny. Gold Milenium to owoce duże lub bardzo duże, kulisto-wydłużone z czterema dużymi żebrami od strony kielicha, trochę asymetryczne. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodki z lekkim, kwaskowatym posmakiem. Skórka owoców jest gładka, bez ordzawień, bez nalotu, zielonkawożółta, od strony nasłonecznionej z delikatnym różowoczerwonawym, paskowano-rozmytym rumieńcem. Przetchlinki drobne, średnio liczne. Gold Milenium to polska odmiana jabłoni, nowatorska, prawnie chroniona. Gold Milenium to wyjątkowa letnia odmiana deserowa, niesamowicie smaczna – przypominająca starą odmianę jabłoni Kosztelę. Owoce z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory (soki, kompoty, susz). Owoce charakteryzują się bardzo wysoką zawartością polifenoli oraz antyoksydantów, bardzo dużą zawartością pektyn oraz wysoką zawartością ekstraktu co czyni ją idealną odmianą na soki i cydr. Przechowywanie: Są to jabłka letnie, dostępne od połowy sierpnia o bardzo krótkim okresie przechowywania. Jabłka prosto z drzewa, wymagają umycia. |
![]() | Jabłka odmiany Rubinola ekologiczne, uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez herbicydów. Stare nasadzenia, od 2014 roku prowadzone w sposób ekologiczny Rubinola to owoce średnie i duże, lekko spłaszczone, żółto-zielone, pokryte prawie w całości czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ ma kolor żółty, jest soczysty i bardzo smaczny, kruchy i delikatnie ziarnisty, lekko aromatyczny, słodki, jabłko nie ciemnieje po przekrojeniu. Rubinola jest bardzo ceniona przez naszą rodzinę, znajomych i kupujących za pyszny niepowtarzalny smak i soczystość. Świetne jabłko deserowe – nie ciemnieje po przekrojeniu co jest jego dużą zaletą, jak również do wypieków i przetworów, doskonałe na nalewkę z jabłek:) Przechowywanie: Są to jabłka jesienne, o krótszym od Topaza okresie przechowywania. Optymalna temperatura przechowywania około 4 st.C, wilgotne i przewiewne miejsce. Możliwe przechowywanie do grudnia, maksymalnie lutego. Jabłka prosto z drzewa, wymagają umycia. |
![]() | Jabłka odmiany Topaz ekologiczne, uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez herbicydów. Sad założony w 2014 roku i od nasadzenia prowadzony ekologicznie. Topaz to zimowa odmiana deserowa, o owocach twardych. Miąższ jest kremowy, bardzo soczysty, drobnoziarnisty, kruchy, o wyjątkowym słodko-kwaskowatym smaku. Owoce średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka jest gładka, sucha, pokryta intensywnym czerwonym, prążkowanym rumieńcem, na którym ładnie kontrastują jasne przetchlinki. W czasie przechowywania intensywność rumieńca wzrasta. Topaz zajmował czołowe miejsca w zagranicznych testach smakowych, wyprzedzając najsmaczniejsze odmiany produkcyjne, nasza rodzina również ceni go za smak i jędrność. To jabłka wszechstronne: doskonałe do zjedzenia bezpośrednio, można dodać je pokrojone do sałatki lub serwować na desce serów, nadają się do wypieków, przetworów, soków. Przechowywanie: Są to jabłka zimowe, o długim okresie przechowywania. Jabłka mają grubą skórkę i naturalny woskowy nalot. Optymalna temperatura przechowywania około 4st. C, wilgotne i przewiewne miejsce. Możliwe przechowywanie do marca, a nawet maja. Jabłka prosto z drzewa, wymagają umycia. |
![]() | Pigwa wielkoowocowa (pospolita) jabłkokształtna ekologiczna, uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez środków ochrony roślin, nawozów.i herbicydów. Drzewa sadzone w 2018 roku i od nasadzenia prowadzone ekologicznie. Owoce pigwy zawierają wiele substancji prozdrowotnych: witamin (m.in. A, B1, B2 i P), aminokwasów, tiamin i mikroelementów (Cu, Fe, Zn, Co) oraz związków antyoksydacyjnych odpowiedzialnych za wychwytywanie z organizmu wolnych rodników. Stanowią zatem wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jej niepowtarzalny aromat i smak również zachęcają do wypróbowania jej w naszych kuchniach i zaopatrzenia spiżarni. Dojrzewają od początku września do końca października. Po zbiorze przechowuje się je w chłodzie przez kilka miesięcy. Podczas przechowywania nie obserwujemy charakterystycznego mięknięcia owoców. O postępującej dojrzałości świadczy przede wszystkim żółknięcie skórki oraz spadek kwasowości. Cechą charakterystyczną wielu odmian jest brązowienie miąższu, które nasila się wraz z wydłużaniem okresu przechowywania, aczkolwiek może ono już występować w owocach bezpośrednio po zbiorze. |
![]() | Pigwa wielkoowocowa (pospolita) gruszkokształtna ekologiczna, uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez środków ochrony roślin, nawozów.i herbicydów. Drzewa sadzone w 2018 roku i od nasadzenia prowadzone ekologicznie. |
![]() | Papryka słodka czerwona ekologiczna, uprawiana bez środków ochrony roślin i syntetycznych nawozów. Papryka jest wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Ma około pięć razy witaminy C niż cytrusy. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, a także niezbędne dla zachowania zdrowia pierwiastki: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Jest również źródłem likopenu. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz podnosi odporność. Przeciwutleniacze stanowią doskonałą ochronę przed nowotworami. W 100 gramach warzywa jest średnio 30 kalorii i 2 gramy błonnika. Papryka czerwona jest bardzo smaczna, słodka, chrupiąca. Doskonała do spożycia na surowo, w chrupiących kolorowych sałatkach oraz do potraw gotowanych, pieczonych, a także na przetwory. Jest aromatyczna i wyrazista. Przechowywanie: Paprykę należy przechowywać w lodówce. Okres przechowywania to 7 do 10 dni. |
![]() | Papryka słodka żółta, pomarańczowa lub zielona ekologiczna, uprawiana bez środków ochrony roślin i syntetycznych nawozów. Papryka jest wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Ma około pięć razy witaminy C niż cytrusy. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, a także niezbędne dla zachowania zdrowia pierwiastki: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Jest również źródłem likopenu. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz podnosi odporność. Przeciwutleniacze stanowią doskonałą ochronę przed nowotworami. W 100 gramach warzywa jest średnio 30 kalorii i 2 gramy błonnika. Papryka żółta czy pomarańczowa jest bardzo smaczna, słodka, chrupiąca. Doskonała do spożycia na surowo, w chrupiących kolorowych sałatkach oraz do potraw gotowanych, pieczonych, a także na przetwory. Jest aromatyczna i wyrazista. Przechowywanie: Paprykę należy przechowywać w lodówce. Okres przechowywania to 7 do 10 dni. |
![]() | Papryka ostra Habanero Red ekologiczna uprawiana bez środków ochrony roślin i syntetycznych nawozów. Papryka habanero to gatunek o owocach najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jej ostrość wynika z wysokiego stężenia kapsaicyny. Tradycyjnie używana w kuchniach Peru i Brazylii. Papryka Habanero Red może być dodawana jako przyprawa do sosów, zup, gulaszu, dań mięsnych, a nawet słodkich przetworów czy ciast. Polecam ją również do przetworów na zimę – sosów i sałatek czy past. Przechowywanie: Paprykę należy przechowywać w lodówce. Okres przechowywania to 7 do 10 dni. |
![]() | Dynia Hokkaido Uchiki kuri ekologiczna, uprawiana bez środków ochrony roślin i nawozów. Wysiana z ekologicznych nasion. Dynia Hokkaido zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Dynia ta wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne i jest bardzo cenna dla ludzkiego organizmu ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu. Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników oraz wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i wzroku. Dynia Hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Dodatkowo zabija większość pasożytów – taką zdolność mają szczególnie sok z surowej dyni Hokkaido oraz jej pestki. Dynia Hokkaido ma kremowy, lekko orzechowy smak. Można ją przygotowywać bez obierania skórki, która u młodych dyń jest bardzo miękka. Smaczna po ugotowaniu i upieczeniu z ziołami. Doskonała do dań wytrawnych oraz słodkich deserów i na sok. Przechowywanie: Dynie lubią być przechowywane w suchym i ciepłym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Idealnym miejscem jest półka w kuchni lub parapet okienny. Z powodzeniem doleżą do wiosny. Po przekrojeniu należy przechowywać je w lodówce do tygodnia. |
![]() | Dynia blue hokkaido BlueBallet ekologiczna, uprawiana bez środków ochrony roślin i nawozów. Wysiana z ekologicznych nasion. Dynia blue hokkaido zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Dynia ta wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne i jest bardzo cenna dla ludzkiego organizmu ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu. Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników oraz wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i wzroku. Dynia Hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Dodatkowo zabija większość pasożytów – taką zdolność mają szczególnie sok z surowej dyni Hokkaido oraz jej pestki. Dynia hokkaido BlueBallet ma kremowy, lekko orzechowy smak. Smaczna po ugotowaniu i upieczeniu z ziołami. Doskonała do dań wytrawnych oraz słodkich deserów, ale najlepsza do zup. Przechowywanie: Dynie lubią być przechowywane w suchym i ciepłym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Idealnym miejscem jest półka w kuchni lub parapet okienny. Z powodzeniem doleżą do wiosny. Po przekrojeniu należy przechowywać je w lodówce do tygodnia. |
![]() | Dynia piżmowa odmiana Butternut ekologiczna, uprawiana bez środków ochrony roślin i nawozów. Wysiana z ekologicznych nasion. Dynia Butternut podobnie jak inne dynie zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B oraz wit. E) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 44 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Wykazuje silne właściwości zdrowotne (między innymi przeciwzapalnie). Nasiona dyni piżmowej działają natomiast przeciwpasożytniczo. Dynia piżmowa Butternut ma owoce smaczne i aromatyczne o bardzo przyjemnym wyrazistym zapachu, piżma i orzechów, miąższ jest żółto-pomarańczowy kremowy, bez włókien. Jest niezwykle ceniona w kuchni azjatyckiej, świetnie smakuje upieczona z ziołami, można z niej robić dżemy i ciasta. Przechowywanie: Dynie lubią być przechowywane w suchym i ciepłym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Idealnym miejscem jest półka w kuchni lub parapet okienny. Z powodzeniem doleżą do wiosny. Po przekrojeniu należy przechowywać je w lodówce do tygodnia. |
![]() | Niełuskane orzechy włoskie ekologiczne z przydomowego ogrodu, pełne smaku i aromatu. Orzechy średniej wielkości. Orzechy świeże. Orzechy włoskie są uważane za najzdrowsze z orzechów. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz zawierają bogactwo składników odżywczych. Są bogatym źródłem wartościowego białka, kwasów tłuszczowych, błonnika, wielu witamin i minerałów. Smaczne i doskonałe jako przekąska oraz dodatek do musli, ciast czy deserów. Korzystnie jest kupować orzechy włoskie w łupinach, która jest ich naturalnym opakowaniem, i zjadać od razu po wyłuskaniu ponieważ obrane szybko jełczeją (powodem jest duża zawartość tłuszczów), wysychają lub pleśnieją. Przechowywanie: Orzechy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu np. w bawełnianym lub lnianym worku albo koszyku. Wtedy nie tracą świeżości przez kilka miesięcy, nawet do roku. Świeżo wyłuskane orzechy włoskie można przechowywać w lodówce do trzech tygodni (w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo łatwo wchłaniają obce zapachy), a w zamrażarce do pół roku. |
![]() | Bukiet lawendy suszonej MAŁY 100 kwiatów Doskonała lawenda wąskolistna lekarska ekologiczna certyfikowana. Bukiet 100 kwiatów. Bukiet lawendy wąskolistnej z polskiego gospodarstwa ekologicznego. Ze słonecznych okolic Sandomierza. Lawenda – jest od dawna uprawiana dla swego zapachu. W starożytnym Rzymie była używana jako pachnący, odświeżający dodatek do kąpieli i tak też jest stosowana do dziś. Kwiaty lawendy zawierają olejek, którego głównym składnikiem są związki linalolu, a także cyneol i geraniol. Olejek ten jest używany przy produkcji mydeł, kremów, dodatków do kąpieli, dezodorantów i perfum. Silny zapach kwiatów lawendy odstrasza mole i muchy. Lawenda ma również zastosowanie kulinarne – do słodkich kompozycji /cukier lawendowy/ i wypieków, ale również do wytrawnych sosów, pieczeni. Ma działanie lecznicze w aromatycznych naparach i herbatach. Kwiaty lawendy o intensywnym zapachu działają kojąco na układ nerwowy. Kąpiel z dodatkiem naparu lawendy uspokaja, redukuje stres, ułatwia zasypianie oraz działa odkażająco na skórę, rozszerza naczynia włosowate, może powodować lekkie zaczerwienie skóry. Lawenda działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, oprócz tego łagodzi bóle reumatyczne i migrenowe, działa wspomagająco przy infekcjach górnych dróg oddechowych. |
![]() | Bukiet lawendy suszonej DUŻY 300 kwiatów Doskonała lawenda wąskolistna lekarska ekologiczna certyfikowana. 300 kwiatów w bukiecie. Bukiet lawendy wąskolistnej z naszego gospodarstwa ekologicznego. Ze słonecznych okolic Sandomierza. |
![]() | Bukiet lawendy suszonej 500 kwiatów mniejszych Doskonała lawenda wąskolistna lekarska ekologiczna certyfikowana. –>Ten bukiet składa się z 500 kwiatów, ale są one drobniejsze niż w bukietach po 100 i 300 kwiatów, ten bukiet jest też krótszy. Bukiet lawendy wąskolistnej z naszego gospodarstwa ekologicznego. Ze słonecznych okolic Sandomierza. |